MAAKPROCES        DE CAMERA & HET LICHT        FOTO'S        BIOGRAFIE REGISSEUR
CHOREOGRAFIE & DANS          DE LOCATIE: SUGARCITY         CREDITS         NIEUWSPLATINA BLUES - DE LOCATIE: SUGARCITY

Platina blues werd opgenomen in SugarCity in Halfweg - meer info onder de foto.


SugarCity: De Geschiedenis
 In 1863 wordt de tweede suikerfabriek van Nederland geopend in Halfweg, gevestigd in het markante monumentale ‘Huis Swanenburg’. Dit huis was een herkenningspunt in de landelijke omgeving tussen Amsterdam en Haarlem met de zwanen die tot op de dag van vandaag nog op de hekpijlers staan. Het huis is ontworpen door Pieter Post en stamt uit 1648. Voordat de suikerfabriek zich vestigde in het huis, was Huis swanenburg onderdeel van het college Hoogheemraadschap van Rijnland.

 Na enkele jaren sluit de suikerfabriek, maar niet veel later vestigt de N.V. Suikerfabriek Holland zich hier. In 1919 wordt N.V. Suikerfabriek Holland ondergebracht bij de welbekende Centrale Suiker Maatschappij, beter bekend als CSM. De CSM was een fusie van meerdere kleine suikerfabrieken en omvatte 17 particuliere bedrijven, onder andere Wester Suikerraffinaderij, NV “Hollandia”, de ASMij, en CV Van Loon & Co..

Vanaf het midden van de jaren zeventig van de 20e eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een groot concern. Hierbij was de ringvaart een belangrijk onderdeel. De bieten werden per platbodem aangevoerd, zoals te zien is op de foto uit 1965.

De suikeractiviteiten krijgen in de loop der jaren een steeds kleiner aandeel in het totale bedrijf. Hierdoor, en door schaalvergroting van de suikerfabrieken, wordt het aantal suikerfabrieken steeds kleiner. Zo komt er ook een einde aan de fabriek in Halfweg.

Met de sluiting van de CSM suikerfabriek in 1992 is een terrein van ruim 110.000 vierkante meter vrijgekomen voor herbestemming. De ontwikkelaar Cobraspen kocht het hele terrein in 2000 per openbare inschrijving.

SugarCity: De Toekomst
De ontwikkelaar Cobraspen staat voor het behoud van industrieel erfgoed en historie. Dit is tevens de passie van haar directeur Luigi Prins. Zo zijn de twee imposante suikersilo’s omgebouwd tot luxe showrooms/kantoren, hiermee heeft Cobraspen de internationale Fiabci Runner up prijs gewonnen in 2012 (www.sugarcity.com). De rest van het terrein is nog vol in ontwikkeling, met de realisatie van het nieuwe treinstation dat recht voor de deur van SugarCity ligt gaat het terrein een mooie toekomst tegemoet.

In 2017 zal het Factory Outlet Center geopend worden onder de naam: Amsterdam The Style Outlets. In fase 1 zal er 19.000 vierkante meter worden gebouwd dat plaats zal bieden aan circa 115 winkels, horecaruimte en 1.450 parkeerplaatsen. Verdere toekomstplannen zijn onder andere een jachthaven, hotel met ruim 400 bedden, verschillende horeca outlets en een casino. De pas opgezette evenementen tak van SugarCity krijgt al veel interesse uit diverse hoeken. Zo heeft modeketen SuperTrash tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari 2014 haar show hier gegeven inclusief after party, heeft MasterChef Holland een aflevering opgenomen in de imposante Middenfabriek en ook waren er product presentaties van onder andere Volvo, Opel, Mercedes en O’Neill (foto’s hieronder).

Meer weten over de locatie? Ga eens naar de website van SugarCity of like de Facebook-pagina.