MAAKPROCES        DE CAMERA & HET LICHT        FOTO'S        BIOGRAFIE REGISSEUR
CHOREOGRAFIE & DANS          DE LOCATIE: SUGARCITY         CREDITS         NIEUWSBIOGRAFIE THREES ANNA

Threes Anna is schrijver en regisseur. Zij werkt op het gebied van literatuur, film en theater.

Threes Anna behoorde veertien jaar lang tot de vaste kern van de internationale theatergroep Dogtroep. Van 1989 tot 1999 was zij artistiek leider van dit gezelschap. In die periode schreef en regisseerde zij meer dan vijftig ‘site specific’ theatervoorstellingen die over de hele wereld werden uitgevoerd – onder meer op de restanten van de Berlijnse muur, vlak na de eerste verkiezingen in Zuid-Afrika, in de sneeuw tijdens de Olympische Winterspelen in Frankrijk, in de sloppen van Oezbekistan – en stond zij met een grote voorstelling vijf weken in een uitverkocht theater Carré.

Van een van haar voorstellingen, Noordwesterwals, een spektakel waarin 1,2 miljoen liter water de hoofdrol speelde, maakte zij een korte film.

Threes Anna maakte haar literaire debuut in 2003 met de roman De kus van de weduwe. Daarna volgden de romans: Motormoeder (2005), De stille stad (2007), Vogel kan niet vliegen (2008), Wachten op de moesson (2010) en Het laatste land (2012). Wachten op de moesson werd genomineerd voor de pretentieuze Dublin Literary Award en vóór verschijning verkocht aan Italië, Canada, Duitsland, Spanje en Noorwegen.

In 2007 debuteerde zij als filmmaker met de speelfilm The Bird Can’t Fly, door haar geschreven, geregisseerd en geproduceerd, met in de hoofdrol de Amerikaanse actrice Barbara Hershey. De film ging in première op het San Sebastian Internationaal Film Festival in Spanje en won vele internationale prijzen. De roman Vogel kan niet vliegen, die zij in hetzelfde jaar schreef, is een adaptatie van deze film.

De speelfilm Silent City, een adaptatie van de roman De stille stad, ging in 2012 ook in première op het San Sebastian International Film Festival en werd wereldwijd verkocht aan 32 landen (onder meer aan China, India, USA en Noord-Korea). In de USA beleefde de film een bioscoop release.

Na het ontwikkelen en regisseren van de korte beeldende film Platina Blues bij het gelijknamige muziekstuk van Thé Lau, werkt zij momenteel aan een nieuwe roman en is ze bezig met de ontwikkeling van twee nieuwe speelfilms.

Threes Anna geeft naast haar eigen werk over de hele wereld lezingen en workshops over regisseren en doet gastregies bij diverse theatergroepen.

www.threesanna.com
twitter @threesanna
Deze tekst in PDF-formaat downloaden? Klik hier.